zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разделното хранене – един развенчан от науката мит



Разделното хранене – един развенчан от науката мит

Всичко зависи най-вече от количеството изядена храна и индивидуалните особености, смятат учените.

здраве.bg

Разделното хранене е много модерно. Привържениците на тази идея твърдят, че именно то им е помогнало да отслабнат, да прочистят организма си, да се чувстват добре и да намалят вредните храни в диетата си. Но специалистите се отнасят все по-скептично към това мнение.

Автор на концепцията за разделното хранене е Хърбърт Шелтън (Herbert M. Shelton), който посвещава 40 години от живота си на изучаване на диетиката и оротрофията - науката за правилното хранене. “Библията” на разделното хранене - книгата “Правилните съчетания на хранителните продукти” (Food Combining Made Easy), публикувана за пръв път през 1928 година е много популярна и преиздавана и до днес.

Същността на теорията за разделното хранене е в правилното(?!) съчетание на продуктите. Според автора, поглъщането на несъчетаеми продукти не позволява те да се усвоят нормално. Това той обяснява с факта, че за всяка храна са необходими определени вещества и условия за усвояване и често те са противоположни едни на други.

Много диетолози не са съгласни с такова мнение. Те смятат за неправилно да се говори за процес на “гниене” в стомаха на здрав човек, както смята Шелтън. Според тях той не е прав и когато казва, че мазнините и въглехидратите лежат в стомаха като мъртъв товар, който не е в състояние да се преработи там. Те просто се отдалечават от него с помощта на силните мускулни свивания на стомаха, които специалистите наричат образно “чистачи”.

Шелтън твърди, че хората страдат не от алергии, а от това, че не усвояват една или друга храна. Науката твърди, че това не е истина - алергията е имунно заболяване, предизвикано от появата на хистамин в кръвта като отговор на алергени, а това не е свързано с начина на хранене.

Според Шелтън за усвояването на въглехидратите и мазнините е необходима алкална среда, а за белтъците – киселинна, и затова едновременната употреба на различните продукти води до гниене и ферментация в стомаха. На практика процесът на храносмилането е много по-сложен и в различните...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.