Новини и статии

Витамин Е – за здраве и вечна младост

Публикувано в: Хранене и диети 1 February 2010

walnutsuperfoodlg

Еликсир на плодовитостта, „чистач" на свободни радикали и страж на младостта - това  са все названия на един от най-известните витамини - токоферол.

Преведено буквално от гръцки витамин Е означава „плодовитост" (от токос - потомство, и феро - нося). Напоследък за него се говори повече като за антиоксидант, отколкото като за витамин. Наричат го еликсир на младостта, защото чисти организма от вредните свободни радикали, които се образуват при нормалните обменни процеси, но и от цигарен дим, замърсители, ултравиолетови лъчи и радиация.

С най-много витамин Е ще се заредим, ако хапваме повече растителни масла - царевично, слънчогледово, соево и от пшенични зародиши. Орехи, бадеми, фъстъци и всякакви ядки и семена също са богати на този витамин. Има го и в пълнозърнестите храни, листовите зеленчуци, зеления боб, граха, марулите, доматеното пюре, патладжаните, морковите. Продуктите от животински произход са бедни на витамин Е. Съдържа се и в някои плодове като боровинки, къпини, авокадо.

Витамин Е е известен още и като страж на младостта, тъй като подобрява кръвообращението, поддържа здрави нервите и мускулите. Освен това той подхранва кожата, косата и ноктите. Комбинира се отлично с витамин А и други мастноразтворими субстанции. Той може да възобновява „ензима на живота" Q10 и удължава действието му. Витамин Е намира широко приложение в слънцезащитните средства, хидратиращите кремове и препаратите против стареене на кожата.

Според научни изследвания витамин Е бори още сърдечните болести, раковите клетки, облекчава дихателните проблеми и симптомите на алцхаймер и паркинсон. Този витамин помага на имунната ни система да надвие инфекциозните болести. Добавки от витамин Е се предписват при терапия на коронарни сърдечни болести, повишени мазнини в кръвта, артрит, очно перде, чревни болести, заболявания на черния дроб и жлъчката, пушене и консумация на алкохол, бременност.

Отдавна е известно, че този витамин помага и за забременяване, като се пие както от бъдещите майки, така и от татковците.

Преди да нарамите ските или да се отправите към фитнес залата, пийнете от този витамин, тъй като той помага при излагане на слънце и при интензивни спортни занимания. Тъй като поддържа кожата и свързващата тъкан жизнени, витамин Е често се използва при лечението на кожни проблеми. Доказано е, че раните зарастват по-бързо и белезите избледняват благодарение на него.

Помнете обаче, че силата му се губи при излагане на топлина и светлина, така че го съхранявайте на хладни и тъмни места. Дозировката и начинът на употреба са различни за всеки човек. Най-добре е за необходимата  доза да се консултирате с лекар.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

4 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

За какво друго помага

:)

ПО--ТРИ ФУРМИ НА ДЕН--СХВАЩАНЕ МУСКУЛИТЕ НА КРАКАТА,ИМА ГОЛЯМ ЕФЕКТ.

Добра статия! Но мноого по-детайлна информация за употребата, ползите, страничните ефекти и дневните дози Витамин Е можете да получите тук >> http://hyrs.bg/blog/vitamin-e-upotreba-deistvie-stranichni-efekti

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.18812 seconds