С настъпването на Новата година, много от нас си правят списък с нещата, които искат да свършат или да променят в живота си. Датата 01.01. се е превърнала в символ на ново начало, много от нас я приемат като отваряне на чисто нова страница в живота си, настъпва време за дълго чаканите промени...

Една такава често набелязвана стъпка, може би след спирането на цигарите, е премахването на излишните килограми и придобиването на чисто нова фигура. Други пък просто са похапнали малко повече около празниците и желаят да възстановят предишното си тегло.

При всички случаи свалянето на килограми трябва да бъде по начин, който не вреди на здравето. Ето и няколко съвета как можем да постигнем това ...

Имайки предвид, че наднорменото тегло е на път да се превърне в епидемия, мерките, които повечето от нас взимат, за да го редуцират, са не по-малко безопасни. Всъщност, пътят към успеха се крие в следната формула: трябва да изразходваме повече калории, отколкото осигуряваме на организма си с храната.

Диетолозите препоръчват да се редуцира общата енергийна стойност на храната през деня с 500 ккал и да се увеличи физическата активност. От друга страна, трябва да контролираме и храненето си, като намалим консумацията на въглехидрати – да внимаваме дори с количеството на пълнозърнестите храни, както и животинските мазнини и млечните продукти.

 

1. Храната


 

Трябва да наблегнем на плодове, зеленчуци, обезмаслени млечни продукти, яйчен белтък, пилешко бяло месо, риба, соеви продукти.

Освен това има и някои храни, които могат да се окажат в помощ при борбата с килограмите, като папаята например. Плодът съдържа два ензима, които имат отношение към отслабването. Като недостатък може да се посочи, че съдържанието на ензимите е най-голямо, докато плодът е зелен, а тогава той не е много вкусен.

Други храни, които биха помогнали в подобна ситуация, са: ананас, люти чушки, кафе, грейпфрут, целина, боровинки. Бихме могли да ги включим към менюто си, избягвайки непрепоръчителните продукти, за да постигнем желания резултат по здравословен начин.

Трябва обаче да се направи едно уточнение, относно кафето. С него трябва да се внимава, особено хората, които страдат от високо кръвно налягане. Дори и да сме здрави, не трябва да прекаляваме с ободряващата напитка, тъй като това може да доведе до изнервеност, чувство на тревога, ставаме по-податливи на стреса.

Много е важно да се знае, че редуцирането на килограмите не бива да надвишава около килограм на седмица, като това зависи от натрупаната телесна маса. Така, ако един човек тежи 110 кг, отслабването с 2 кг за една седмица е допустимо. Когато обаче килограмите са по-малко, това ще бъде вредно за здравето.

Консумацията на вода, от друга страна, е важен фактор, тъй като по този начин тялото изхвърля допълнително отделените токсини от процеса на отслабване и се предотвратява риска от дехидратиране.

NEWS_MORE_BOX

2. Спортът

 

За да постигнем желания резултат, не трябва да пренебрегваме физическата активност. Нещо повече – тя трябва да бъде по един час всеки ден. Какви да бъдат упражненията обаче зависи от физическата подготовка на всеки един човек. Тези, които имат изграден режим на спортни занимания, ще постигнат резултати като преминат към по-високо натоварване на мускулите.
 

3. Диетите

 

Диетолозите неведнъж обръщат внимание на спазването на диети, с цел бързо отслабване. При тях лишаваме организма от важни за него вещества, а резултатът може да бъде увреждане на важен орган.

НЕ трябва да се подлагаме на гладуване, а да редуцираме консумацията на храна, като я подбираме правилно!

Един хитър начин, който може да бъде в помощ на начинанието, е натуралният мед. Той е един от най-ценните хранителни продукти, познат още от древността и има редица ползи за здравето, включително и за отслабването.

Комбиниран с топла вода, медът може да подобри процеса на храносмилане и разграждане на мазнини. Той може да бъде полезен за отслабването, когато се консумира и с лимонов сок.

Според проведени проучвания, ако пием чаша обезмаслено мляко всяка сутрин, ще консумираме с 30% по-малко храна на обяд. Това е така, защото млякото е с висока хранителна стойност и създава чувство на ситост, обясняват учените.