zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

13 здравословни навика за всеки ден



13 здравословни навика за всеки ден

здраве.bg

Толкова често в началото на всяка година си обещаваме да се променим, да преборим вредните навици и да живеем по-правилно и здравословно...
По-долу ви предлагаме 13 съвета, които, ако превърнете в ежедневие, гарантирано ще ви донесат повече здраве и удовлетворение от начина, по който живеете.
Вместо да обвинявате съдбата, че ви е обърнала гръб, не пренебрегвайте това, което самите вие можете да направите за себе си.

1. Закусвайте всяка сутрин

Доказано е, че тези, които закусват редовно, живеят най-дълго и най-малко се оплакват от различни болежки. Изследванията показват, че тялото усвоява най-ефективно витамините и минералите в сутрешната храна, а за сметка на това натрупва по-малко мазнини (т.е. рискът от излишни килограми намалява), както и холестерол.
Американско проучване от 2003 г. показва също, че хората, които закусват редовно, по-рядко страдат от диабет.

Статия, публикувана в един от новите броеве на International Journal of Food Science and Nutrition, показва, че ако в сутрешното си хранене често употребявате пълнозърнести храни, ще се чувствате по-готови за предизвикателствата на деня – както физически, така и умствено.

За да извлечете максимума от сутрешното хранене, специалистите от Mayo Clinic съветват да подбирате продукти, богати на въглехидрати, протеини и малки количества мазнини. Те подчертават също особеното значение на разнообразното хранене, защото “няма нито една храна, която да ви осигури всички необходими на организма вещества”.

Въпреки многобройните доказателства за ползата от закуската, много хора все пак я пропускат. Те обикновено се оправдават с липсата на време или с това, че не се чувстват гладни. Такъв тип хора специалистите съветват да вземат закуската със себе си – за по-късно.

2. Яжте повече риба

Според най-новите препоръки е добре да се консумира риба поне два пъти седмично.
Освен че е...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.