Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Плодовете и зеленчуците са естествени антиоксиданти.
Плодовете и зеленчуците са естествени антиоксиданти.


"Антиоксиданти", "свободни радикали" са термини, които ни заливат от рекламите. Модерно е да се говори за ползата от антиоксидантите и вредата, която нанасят свободните радикали. Свободните радикали са сочени за главните виновници за
набръчкването на кожата
и пепелявосивия тен. В действителност свободните радикали не са толкова "лоши". Те са част от процесите в организма и взeмат участие както в храносмилателните процеси, така и в поддържането на имунната система. Но при определени условия, когато количеството на свободните радикали нарасне много, може да се стигне до увреждане на някои клетки. Тогава на помощ
идва "противоотровата"
която са антиоксидантите. В термина "антиоксиданти" на практика се включват различни вещества и най-вече витамини и олигоелементи. Тяхното действие се изразява в свързване на свободните радикали и спиране вредното им влияние върху организма. В здравия организъм съществува баланс между свободните радикали и антиоксидантите. Проблемите настъпват, когато равновесието се наруши. Това най-често се случва, когато в храната има недостиг на полезни вещества. Има и външни фактори, които допълнително намаляват количеството на антиоксидантите в организма. Това са тютюнопушене, алкохол, замърсяване, излагане на слънце, тежка физическа работа, както и някои лекарства.

Кои са антиоксидантите?

Това са: витамин С, който се съдържа в големи количества в спанака, лимоните, броколито, кивито, зелето, ягодите; витамин Е, който ще си доставите от зехтина, соевото масло, царевицата, яйцата; витамин А - от черния дроб, морковите, яйцата; селен - в рибата, яйцата, пилешкото и телешкото месо, цинк - в морските дарове, месото, пълнозърнестия хляб, зелените зеленчуци.
Освен с храната антиоксиданти
могат да бъдат "доставени"
и с козметиката. Антиоксидантната козметика дава втори шанс на младостта и красотата, но грижите за кожата трябва да започнат още на 22-23-годишна възраст. Обикновено хората не осъзнават, че използват тази "защита" още от пелените. Детските кремове съдържат и витамини антиоксиданти, и екстракти от растения, предпазващи кожата от всякакви неблагоприятни фактори.

 

УНИВЕРСАЛНО: Има растения антиоксиданти, които са подходящи за всякакви типове кожа. Лидери тук са зеленият чай и лайката. В тази категория влизат още домати, краставици, ягоди, портокали, дини. Тези продукти могат да бъдат използвани за направата на маски независимо от типа на кожата.

Растенията - основна суровина

Растенията неслучайно са се превърнали в основна антиоксидантна суровина в козметиката. Причината е, че съдържат много сложни природни съединения - антиоксидантни комплекси, създадени от самата природа. Затова и от растителните суровини могат да се приготвят многофункционални козметични препарати. Това качество особено много се цени от производителите, защото отпада необходимостта в лабораторни условия да се създават сложни химически съединения. Освен това при използването на растения няма риск от инфекциозни заразявания, както при използването на животински суровини. И не последно място - предимство на растенията е, че са общодостъпни.
В промишлената и в домашната козметика се използват различни треви, житни растения, зеленчуци, плодове. На предни позииции се нареждат растенията, преминали изпитанието на времето, или така наречените хитове. В тази група се отнасят зеленият чай, конският кестен, гинко билоба, борова кора, червено грозде, малини, боровинки, френско грозде. Хитовите растения влизат в състава на антиникотиновата и антистресовата козметика.

Домашна козметика

В домашни условия можете сами да приготвите маски, лосиони и разкрасяващи отвари от различните растения. Единственото, което трябва да се съобрази, е типът на кожата и подходящите за нея растения.
* За мазна с разширени пори кожа помагат френското грозде, зелето, червените боровинки.
* За смесен тип кожа са подходящи маските от малини, кайсии, настърган морков, магданоз, грозде и праскови. Ако кожата ви е силно раздразнена или с разширени капиляри, незаменим лек е сокът от магданоз или неговата отвара от ситно нарязани листа и корени. За целта връзка магданоз се запарва с 1 чаша вода. С тази отвара можете да почиствате лицето, или да правите компреси.
* За суха кожа се препоръчва да се използва кашица от намачкани банани, грозде, диня, сливи или морковен сок.

Как се приготвят

Антиоксидантните маски се приготвят във вид на кашичка или сок. Може да се използва един продукт или смес от плодове. Предварително лицето се намазва с плодов сок или с късче плод, а след изсъхването му се нанася маска от сока или кашица от същото растение, добре смесено с белтък, овесено брашно, овесени ядки, кисело мляко за мазна кожа или с жълтък, извара, сметана - за суха и нормална. Маската се оставя да действа около 15 минути, след което се измива. След свалянето й можете да намажете лицето със сок от прясна краставица и тревен тоник. Тревния тоник можете да си направите и сами, като го ориентирате към вашия тип кожа. Отварата може да се използва за измиване на лицето сутрин и вечер. Вариант е да се направи на ледени кубчета, на спрей за освежаване на лицето или на маска. Натопете марля в тревния тоник и сложете на лицето за 15-20 минути, след това намажете подхранващ или овлажняващ крем.

Тревен тоник

* За мазна кожа са необходими 1 супена лъжица хвощ, 1 супена лъжица липа и 1 супена лъжица бял равнец. Тази тревна смеска се залива с 2-3 чаши гореща вода и се оставя да изстине до стайна температура.
* При кожите с фина мрежа от капиляри може да се приложи следната рецепта: 1 супена лъжица магданоз или копър и 1 супена лъжица рози или салвия (градински чай) се заливат 2 чаени чаши гореща вода и се запарват до стайна температура.
* Сухата кожа се третира със смес от равни части: лайка, овчарска торбичка, иглика, подбел. На 2 супени лъжици билкова смес се падат по 2 чаени чаши гореща вода.