Вижте как да изкарате по-здравословно празниците

Вижте как да изкарате по-здравословно празниците

Вижте как да изкарате по-здравословно празниците

Празничният декември вече чука на вратата ни, а всеки знае, че през неговите 31 дни, е почти невъзможно да не качи някой и друг излишен килограм.

Хранете се умно. Така не само няма да напълнеете, но и ще накарате организма си да се чувства по-добре, защото ще получава достатъчно фибри и протеини и няма да усеща дискомфорта на преялия стомах. Само с няколко малки трика може да сте сигурни, че няма да се наложи да оставите любимите си дрехи в гардероба, защото вече не ви стават.

1. Избягвайте междинните хранения

Макар много хора да твърдят, че трябва да хапвате често, но по малко, това е почти невъзможно по празници.

Когато сте поканени на гости или вие организирате парти, винаги ядете повече от необходимото, като десертът е задължителен. Затова излишните междинни хранения не са препоръчителни.

Сутрин закусвайте с нещо хранително. Ябълката може и да е полезна, но надали ще ви засити за 4-5 часа. До обяд се постарайте да не ядете нищо друго. Тогава си изберете храна, която съдържа голямо количество вода. Идеален пример е зелената салата с малко прошуто и авокадо. Така вечер без угризения ще си позолите да се отпуснете на някой купон, без да гледате със завист тези, които си хапват.

2. Разделете храните на полезни и вредни

По време на празници много хора си казват, че от утре ще спрат да преяждат и ще внимават какво слагат в устата си. Винаги от утре започват да тренират. Това обаче е един порочен кръг. Затова си направете списък на “позволени” и “непозволени” храни още днес. Не е нужно да се ограничавате обаче от всичко във втория списък. Напротив, срещу всяка храна запишете колко може да хапвате, без да се чувствате гузни. Например: шоколад - 3 парчета; баклава - 2 парчета, чийзкейк - 1/2 парче, и т.н. Разбира се, може да хапвате само по една “непозволена” храна на всеки 24 часа. Накрая си вземете календар. Всеки ден, в който не нарушавате списъците си, оцветете в любимия си цвят или маркирайте с усмихнато лице. Важно е да сте наясно, че може да се поддадете на изкушението 3-4 пъти. Много хора след това се отказват да следват какъвто и да било режим с оправданието, че не им достига воля, но това е глупаво решение. Просто направете по-здравословен избор следващия път, когато се храните.

3. Пийте чай от мента сутрин и вечер

Зимата чаят е задължителен. Той успокоява симптомите на грип и настинка, а и кой не обича да седне пред запалената камина или печка с чаша ароматен чай? Изберете този от мента, защото той ще потисне апетита ви. Освен товас естествения му сладък мирис може достойно да заместите десерта вечер особено ако го подсладите с малко мед. По този начин улеснявате придържането си към здравословното хранене. Чаят от мента може също така да ускори метаболизма ви, ако сутрин го пиете, смесен със зелен чай.

4. Замразазете остатъците

Ако организирате парти, колкото и гости да поканите, винаги ще има остатъци от храна, които ще ви изкушават на следващия ден. Затова, след като хората се разотидат, замразете останалите продукти, а не ги складирайте в хладилника или в кухненския шкаф. Така на сутринта няма да се замислите да ги размразявате безпричинно. А ако го направите, едва ли ще извадите всички остатъци, а само малка част от тях. По този начин няма да прекалявате с яденето.

5. Тренирайте 15 мин всяка сутрин

Едва ли нещо ви пречи всяка сутрин да отделяте 15 мин за тренировка. Така ще тонизирате тялото си и ще се заредите с енргия за предстоящия ден. През зимата свалянето на килограми е много по-трудно, отколкото през лятото. Затова 1-часовите тренировки няма да са ви от голяма полза. Запазете силите си за пролетта. През студените месеци малко упражнения сутрин са ви напълно достатъчни, стига да ги изпълнявате както трябва. Бъдете концентрирани в движенията си. Една от най-ефективните тренировки е 7-8 мин скачане на въже, което да загрее тялото ви, съчетано с йога упражнения, които да подобрят гъвкавостта ви.

6. Качвайте се на кантара 2 пъти седмично

Качвайте се на кантара 2 пъти седмично

Когато не искате да напълнеете, е важно да поддържате тялото си не само физически, но и психически. Постарайте се да свикнете с мисълта, че да се храните здравословно, е нещо хубаво. Не го приемайте като гладуване, защото не е такова. Напротив, правилното хранене ще се отрази положително на организма ви и ще ви накара да се чувствате удовлетворени, като се качите на кантара. По този начин ще бъдете стимулирани, за да не се отказвате. Следете килограмите си два пъти в седмицата - вторник и събота. Записвайте резултатите си календар. Всеки път щом не сте качили излишен килограм, се наградете.

7. Яжте с приятели вкъщи или навън

Колкото и да не ви се вярва, човек се храни различно, когато е сам и когато е сред хора.

Колкото и да не ви се вярва, човек се храни различно, когато е сам и когато е сред хора. Около познати и приятели всеки се стреми да се придържа към общоприетите норми. Когато сте сами, винаги можете да си кажете: “Е, никой няма да разбере, че съм изял/а цялата кутия бонбони”. Сред хора обаче това няма да остане незабелязано. Научно доказано е, че човек преяжда по-рядко, когато яде с познати. А и всеки волно или неволно се сравнява с околните, така че в колкото по-добра форма са хората около вас, толкова и вие ще бъдете мотивирани да ги догоните.

8. Намерете си човек, който да ви подкрепя

Празничната трапеза винаги е отрупана с вкусни изкушения. За да поддържате волята и режима си, потърсете човек в обкръжението си, който също тренира и яде здравословно. Това може да е добър ваш приятел или половинката ви. По този начин няма да пропускате сутрешната си тренировка и няма да се изкушите да купите шоколадовата торта на витрината в магазина. Няколко подкрепящи думи от любим човек наистина правят чудеса.

9. Не прекалявайте с алкохола

Алкохолът не е пръв приятел на тънката талия.

Независимо дали става въпрос за рожден или имен ден, Коледа или Нова година, празникът не е празник, ако не си кажете поне едно наздраве. Но алкохолът не е пръв приятел на тънката талия. Човешкото тяло гори калории, докато диша, седи, разговаря и т.н. Когато обаче в организма има алкохол, за него е много по-трудно да изгори тези калории. Не забрявайте, че ако прекалите с наздравиците, този ефект може да продължи и на следващата сутрин.

10. Набавете си достатъчно сън

Липсата на достатъчно сън лесно може да доведе до увеличаване на теглото.

Липсата на достатъчно сън е нещо нормално по време на празници. Тя обаче лесно може да доведе до увеличаване на теглото. Това е така, защото тези, които не спят достатъчно, са склонни да бъдат по-гладни, затова и консумират повече калории. Не на последно място недоспиването води след себе си забавяне на метаболизма. Часовете сън, които човек трябва да си набавя, варират. На някои им стигат 4-5, но други се нуждаят от 8-9. Много зависи от възрастта и активността ви през деня.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ