Правилното здравословно и разнообразно хранене е ключът както към доброто ни здраве, така и към поддържане на работоспособността ни. В натовареното всекидневие, работните срещи и многото ангажименти е трудно да се поддържа правилен хранителен режим. Обикновено сутрин пием кафе на гладно, на обед хапваме набързо по някой мазен сандвич, а вечер се тъпчeм до припадък. Този хранителен режим е изключително нездравословен и води след себе си редица проблеми – наднормено тегло, лесна уморяемост, проблеми с концентрацията и работоспособността.

 

Тъй като е трудно да се съвмести здравословно хранене с напрегнатия работен ден, ви предлагаме няколко съвета, които може да ви помогнат да го постигнете:


 

1.Синхронизирайте режима на хранене с ритъма на работния си ден.

 

Видът и времето на храненето трябва да са в зависимост от това в кои часове е пикът на активността и работоспособността ви и в кои часове се чувствате изморени.

 

Храните, богати на белтъчини, каквито са месото, рибата и бобовите растения, повишават обмяната на веществата и възбудимостта на нервната система. Приемайки такава храна, стомахът ви започва да отделя сокове и заради това, ако прекарвате цял ден в офиса, добро решение за обяд би била консумацията на месо с картофи например. Това обаче не е уместен вариант за вечерно меню, тъй като преди сън работата на стомаха е забавена и белтъчините се усвояват по-лошо. Това, разбира се, не касае тези, които работят нощно време. Ако организмът е активен през нощта, е не само разрешено, но и нужно да се нахраните добре.

 


2. Имайте предвид, че ако работата ви е предимно умствена, това е свързано с напрегната дейност на нервите.

 

За да успокоите нервите си и да подобрите дейността на мозъка си, добре е винаги да имате шоколадче подръка. Съчетаването на кафе с шоколад е отличен двоен стимулатор, който ще ви тонизира, ще подобри настроението ви, а освен това е много по-безвреден от цигарите.

 

Специалисти твърдят, че шоколадът и кафето в комбинация премахват главоболието и помагат срещу признаците на умората, като гарантира поне за час адекватни и бързи реакции и мисъл.

 

3. При физическа работа и студено време заложете на мазна храна

 

При активна физическа дейност храненето също трябва да е съобразено с това. Мускулите имат нужда от друг тип хранителни вещества, за разлика от мозъка. Ако работата ви е свързана с физическо натоварване, кебапчето е по-добър избор от зеленчуковата салата.

 

Мазнините отделят енергия и поддържат в тялото постоянна и нормална температура.
Имайте предвид, че е по-добре да осигурите на организма храна тогава, когато му е нужна, а не когато ви остане време.