Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Правилно хранене след празниците

Правилно хранене след празниците

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Правилно хранене след празниците

Обикновено хората отлагат правилното хранене и диетите за след Нова година. Тя обаче отмина и при повечето хора празнуването й не е без последици за фигурата.

Вече е настъпило времето за здравословния начин на хранене, който ще ни помогне в борбата с килограмите. Рязкото преминаване към строга диета не се отразява добре на организма.

Освен това след края на такава диета тялото бързо си връща изгубените килограми. Затова преминаването към новия начин на хранене трябва да се осъществява бавно и постепенно.

Това е гаранция, че няма да се нахвърлите като прегладнял вълк върху следващата празнична трапеза, още повече че през януари има толкова именни дни.

Първата крачка към новия начин на хранене след празниците е създаването на хранителен дневник. За да разберете какви са хранителни ви навици, водете си дневник и записвайте всяко нещо, което сте консумирали.

Правилно хранене след празниците

Така ще разберете кои продукти трябва да отстраните от менюто си. Всеки ден изпивайте не по-малко от два литра вода, а ако правите физически упражнения – не по-малко от три литра.

Изпивайте половин чаша вода преди всяко хранене. Хапвайте по една шепа ядки, някакъв плод или нискомаслен йогурт между основните приеми на храна.

Ако не можете да си представите живота си без майонеза, постепенно я заменете с леки сосове от кисело мляко. Смесвайте киселото мляко със соев сос, горчица, лимонов сок, и ще получите вкусни сосове.

Намалете консумацията на сол до четвърт чаена лъжичка дневно. Наблегнете на морските дарове и салати с риба. След като намалите солта, обувките ще ви станат малко по-удобни, пръстените ще се движат свободно по пръстите ви, кръвното ви налягане ще се промени към по-ниски стойности.

Разделете чинията си на четири части – като разпределите храната в четирите ѝ ъгъла. Първата част изяжте за пет минути. За всяка следваща част отделете още по пет минути.

Веднъж или два пъти месечно си доставяйте кулинарни удоволствия. Ако мечтаете от седмици за определено ястие, което ви е любимо, но е калорично, позволете си го.

За да отслабнете след празниците, не е нужно да гладувате. За по-бързи резултати, може да изпробвате тези изпитани диетични рецепти, включващи леки салати, кето ястия и диетични супи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest