Децата, приемащи преработени храни и такива с високо съдържание на мазнини и захари до 3-годишна възраст имат по-нисък коефициент на интелигентност, отколкото децата, които консумират повече салати и плодове, констатират учени от Университета в Бристол.


Здравословното хранене е от жизненоважно значение в началото на живота на всяко дете, тъй като мозъчното развитие е най-интензивно през първите три години. Затова спазването на пълноценен хранителен режим през този период може да насърчи оптималното развитие на мозъка, допълват експертите.


Учените проследяват в дългосрочен план здравословното състояние на около 14 000 деца, родени през 1991 г. и 1992 г.



За целите на проучването, родители са анкетирани за вида и честотата на приеманите храни и напитки от техните деца, когато те са на 3, 4, 7 и 8 години. А нивото на интелигентност е измерено, когато децата са на осем и половина години.


Резултатите показват, че децата на 8,5 г., хранени с по-голямо количество преработени храни през първите 3 години от живота им, са с по-нисък коефициент на интелигентност, независимо дали след 8-годишна възраст хранителният режим е променен към по-пълноценен.


От друга страна, децата на тази възраст, които се хранят здравословно, са с по-високо ниво на интелект. Хранителните навици на възраст между 4-7 г. не се повлияват от коефициента на интелигентност.


"Анализирайки резултатите, може да се приеме, че всяка една от реакциите, познавателна или поведенческа, свързани с хранителните навици в ранна детска възраст, може да продължават в по-късно детство, въпреки всички последващи промени, включително и подобрения в хранителния режим.“, казва д-р Кейт Нортстоун, участник в проучването.


Изследването е публикувано в сп. „Journal of Epidemiology and Community Health“.