Функции на витамините

В долната таблица ще откриете ролята на всеки витамин в организма, храните, в които се съдържа в най-големи количества, а така също необходимата дневна доза. За някои витамини има по-подробна информация. Можете да я откриете, ако щракнете върху витамина, който ви интересува, в първата колона. Напр. ако искате по-подробна информация за витамин А, щраквате върху "Витамин А" в първата колона от таблицата. Витамините, за които има допълнителна информация, са подчертани.

Ако имате възможност, препоръчително е да приемате необходимото количество витамини с храната. Прибягвайте към препаратите, ако нямате на разположение витаминозна храна, или пък се налага да погълнете огромно количество храна, за да си осигурите нужното количество.

Указаната дневна доза е за спортисти - неспортуващите се нуждаят от по-малки количества витамини. Ако провеждате много интензивни тренировки с малка почивка между тях, можете леко да завишите дозата. Най-важни за културистите са витамин А, С, E и витамините от група В, така че обърнете внимание главно на тях. Хайде сега гледайте таблицата и не забравяйте да прилагате написаното в нея. Успех!

Функции на витамините

Функции на витамините
витаминфункцииизточницидоза
Витамин А Спомага за здравината на костната система, участва в оксиредукционни процеси в тъканите. Макар и косвено, подпомага белтъчния синтез, а така също участва в мастната и въглехидратната обмяна. рибено масло, хайвер, краве масло, яйчен жълтък, тиква, моркови 2,5 - 3 мг.
Витамин B1 Участва в обмяната на белтъчините, мазнините и въглехидратите. Поради тази своя функция той играе голяма роля за отстраняването на натрупаните недоокислени продукти в мускулите и кръвта. Затова е подходящ и за бързо отстраняване на мускулната треска. кореноплоди (картофи, моркови, лук, чесън), зърнени храни и пълнозърнести продукти, спанак, месо, мляко 3 - 6 мг.
Витамин B2 Има голямо биологично значение поради участието си като коензим в голяма група ензими. Подобрява тъканното дишане при големи физически натоварвания и помага в борбата против мускулни схващания. люспите на зърнените храни, мляко, спанак, бирена мая, яйчен жълтък, черен дроб и други. 3-4 мг.
Витамин B3
(витамин РР)
Явява коензим в дихателните окослителни процеси на клетката. Има пряко отношение към процесите на възбуждане и задържане в кората на главния мозък. Подобрява храносмилателната функция на стомашно - чревния тракт. зърнени храни, ядки, черен дроб 35 мг.
Витамин B5 Заема твърде важно място в почити всички звена както на асимилационни, така и на десимилационни обменни процеси в организма. кисело мляко, дрожди, зърнени храни, бобови култури, черен дроб, зеле, моркови и др. 10 мг.
Витамин B6 Особено активно участва в обмяната на белтъците. Това го прави задължителен в културизма за увеличаване на мускулната маса. Установено е, че подобрява мускулния метаболизъм и особено този на миокарда. месо, зърнени храни, черен дроб, яйчен жълтък, плодове и зеленчуци. 5 мг.
Витамин B12 Стимулира производството на червени кръвни телца и по този начин повишава кислородния капацитет на кръвта. Участва пряко в белтъчния синтез, поради което значението му в културизма е твърде съществено. черен дроб, бъбреци, месо, яйчен жълтък 2 - 3 мг.
Витамин B15 Повишава възможностите за използване на кислорода от организма, както и устойчивостта на кръвоносните съдове към хипоксия(кислородно гладуване). Обикновено се приема медикаментозно, като подходящ за целта е калциевия пангамат. 50 - 100 мг.
Витамин C Участва активно в белтъчната, мастната и въглехидратната обмяна на организма, стимулира синтеза на някои важни хормони(например адреналин) и повишава активността на редица ензими. Значителна е ролята му за поддържане на висока работоспособност при културистите. плодове и зеленчуци (особено шипката, касисът, цитрусовите плодове и доматите), магданоз, целина и др. 1000 - 8000 мг.
Витамин D Bзима участие в изграждането на костите и контролира снабдяването им с калций(противорахитичен витамин). Предпазва организма от излишни загуби на аминокиселини и фосфор чрез урината. храни от животински произход, най-вече рибено масло 20 мкг. (в големи дози е токсичен)
Витамин E има антистерилитетен ефект и регулира нормалното развитие и функцията на половите органи и износването на плода. (затова се препоръчва за половите атлети :)) Участва в мастната обмяна и синтеза на хемоглобин. Това което го прави особено важен в културизма е благотворното му влияние върху функциите на гладката и набраздената мускулатура. От една страна той помага поддържането на високо енергийно ниво, а от друга действа каталитично на белтъчния синтез, като при по-големи дози анаболният му ефект е значителен. зародишите на покълващите зърна, зелените части на растенията, растителните масла и яйчния жълтък. 20 - 30 мг.
Витамин H
(биотин)
Той е коензим, който действа като особено силен стимулатор на растежа на мускулните клетки. Активно участва в разграждането на въглехидратите и масните киселини и следователно и в енергообезпечаването на организма. яйчния жълтък, черния дроб, бъбреците, тъмнозелените зеленчуци, бирената и хлебната мая. 200 мг.
Витамин K Участва в съсирването на кръвта, а така също и в процесите на окислително фосфорилиране (т.е. активно участва в разграждането на въглехидратите). листни храни - зеле, спанак, коприва; цветни зеленчуци - моркови, домати, тиква. 1 - 2 мг.
Витамин P Това е витаминоподобно вещество. Стимулира действието на витамин С. Може както да повишава, така и да понижава пропускливостта на капилярите. спанак, шипки, магданоз 10-20 мг.

Коментари за Функции на витамините

  1. 1.

    omg mnogo s abbe

Подобни статии

Химичен състав на храните

Химичен състав на храните

В тази таблица е показано съдържанието на вода, белтъчини, мазнини, въглехидрати и калории в отделните храни. Данните за хранителните вещест...

Мазнини

Мазнини

Мазнините са хранителните вещества, които се радват на най-голяма "неприязън" от страна на билдерите. Но не си мислете, че трябва да ги изкл...

КАК ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ВЕЩЕСТВА ДЕЙСТВАТ ВЪРХУ ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

КАК ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ВЕЩЕСТВА ДЕЙСТВАТ ВЪРХУ ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

Казано най-общо, като лекарствено, или фармакологично, се окачествява онова действие, което различните вещества (от химичен или растителен п...

Кратки познания за действието на лекарствените вещества върху човешкият организъм

Кратки познания за действието на лекарствените вещества върху човешкият организъм

Казано най-общо, като лекарствено, или фармакологично, се окачествява онова действие, което различните вещества (от химичен или растителен п...

Хранене и здраве

Хранене и здраве

Пакетирани здравословни храни Патентовани лечебни храни и безброй питиета се рекламират шумно и са доходен бизнес на Запад. Хората винаги п...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

29.11.2007

Обновено
Обновено

29.11.2007

Прочетено
Прочетено

7753

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия