Здравословно отслабване с грейпфрути

Здравословно отслабване с грейпфрутиУчени от Калифорнийския научноизследователски център по хранене и метаболизъм доказват, че грейпфрутът помага за намаляването на телесното тегло и здравословно отслабване. Освен това той помага и да се регулира апетитът, както и допринася за нормализиране нивото на глюкозата в кръвта.
Причината за това е веществото нарингин, което се съдържа в този плод. Нарингинът подобрява храносмилането, активизира работата на черния дроб и стимулира изгарянето на мазнините. Затова при редовна консумация на грейпфрут, излишните килограми изчезват по естествен начин.

Предлагаме ви няколко диети с този плод, които си струва да опитате, защото с тях лесно могат да се свалят около 5 килограма за 10-12 дни. Много е важно обаче те да се спазват стриктно.

Диета 1

Закуска
Тя включва 2 яйца, без значение по какъв начин ще са приготвени те, но най-добре е да са варени. Изяжте още 2 парчета шунка. Изпийте 0.250 мл. неподсладен сок от грейпфрут или направо изяжте половин плод.

Обяд
Месо, без значение какво е. Количеството е неограничено, стига да не е мазно. Поглезете се и със салатка. Отново половин грейпфрут или 0, 250 мл. сок от грейпфрут.

Вечеря
Зеленчуци (без картофи, грах, царевица и боб), месо или риба и грейпфрут. На вечеря е позволена чаша мляко. Може да я замените и с доматен сок.

Диетата се повтаря 10-12 дни. Ако желаете да продължите, то трябва пъво да починете 2 дни. Препоръчително е тази диета да не се повтаря повече от 2 серии.

Диета 2

1 ден
Закуска: грейпфрут или сок от грейпфрут, 2 парченца шунка по 25 грама, кафе или чай без захар.
Обед: грейпфрут, зеленчукова салата, подправена с лимон в размер на 250 грама, кафе или чай.
Вечеря: варено или печено на скара месо (150 грама сурово месо), зелена салата с лимон, чай с 1 ч.л. мед.

2 ден
Закуска: грейпфрут или сок от него, 2 яйца (но не пържени), чай, кафе без захар.
Обяд: грейпфрут, 50 грама кашкавал (20-30% масленост) или извара.
Вечеря: риба (задушена или печена), голяма зелена салата, филийка черен хляб.

3 ден
Закуска: грейпфрут или сок от него, 2 с.л. мюсли с 1 с.л. стафиди1, 2-3 счукани орехи и 4 с.л. йогурт или прясно мляко.
Обяд: грейпфрут, купичка зеленчукова супа или бульон с два сухара.
Вечеря: половин грейпфрут, 200 грама пилешко месо, 2 запечени домати.

4 ден
Закуска: Чаша доматен сок, варено яйце, чай с лимон.
Обяд: грейпфрут, голяма салата (моркови, краставици, чушки, целина, броколи), подправена с лимон и филийка хляб.
Вечеря: задушени зеленчуци (зеле, цвекло, моркови, целина, тиквички) не повече от 400 грама, чай, чаша сок от грейпфрут.

5 ден
Закуска: плодова салата (грейпфрут, портокал, ябълка), кафе или чай с лимон.
Обяд: печени картофи със салата от зеле или марули.
Вечеря: телешка пържола (200 грама), пиле (250 грама) или риба (250 грама), запечен домат или доматен сок, 1 грейпфрут.

6 и 7 ден
Можете да си изберете режим от предходните пет дни според вашето желание.

Всеки ден при чувство за глад между основите хранения можете да изпивате по 1 чаша айрян, да изяждате по 1 ябълка или портокал или по 1 ч.л. мед, но не повече от веднъж дневно. Чаят трябва да бъде зелен или билков с лимон, а кафето – прясно сварено или еспресо. Хранете се на всеки 5 часа.
През нощта можете да изяждате само 1 грейпфрут, но не приемайте никакви течности.

Диета 3

Здравословно отслабване с грейпфрути1 ден
Закуска: Каша със сушени кайсии.
Сварете в обезмаслено мляко овесена или оризова каша (150г), добавете 3 ситно нарязани сушени кайсии.
Обед: Питка с пилешко месо.
Напълнете 1 питка с 50г варено пиле без кожата, ситно нарязана зелена салата и добавете 1 супена лъжица сос чили. Поднесете със зеленчукова салата.
Вечеря: Печена сьомга с картофи.
Запечете 115г филе от сьомга. Гарнитура: 225 г варени картофи, зеленчуци и резен лимон.
Междинна закуска: Една малка кофичка нискомаслено кисело мляко с плодове.

2 ден
Закуска: Яйце с хлебче на тост. Направете сандвич от 1 твърдо сварено яйце, хлебче на тост и 1 чаена лъжичка краве масло.
Обед: Сандвич с пушен бут и моцарела. Между 2 парчета пълнозърнест хляб(25г) сложете парче пушен бут (50г) и сирене моцарела (25г). Запечете до образуването на румена коричка. Поднесете със салата и сладък пипер.
Вечеря: Зеленчукова салата.
Нарежете на ситно 1/2 зелена салата, добавете 75г варен зелен боб, 2 средни домата, наряза ни на кубчета, 200г консервиран бял фасул, 50г маслини, 75г консервирана риба-тон и 2 супени лъжици нарязан магданоз. Добавете обезмаслена подправка за салата. 2 хлебчета.
Междинна закуска: Плодове, например 1 праскова.

Здравословно отслабване с грейпфрути3 ден
Закуска: Бананово кисело мляко.
Нарежете на кубчета 1 малък банан. Добавете 150г обезмаслено кисело мляко. Тост от пълнозърнесто брашно с мармалад или масло.
Обед: Салата от моркови.
Една голяма салата от моркови или други зеленчуци.
Вечеря: Задушени зеленчуци.
Нарежете на ситно някакви зеленчуци. Задушете ги с 1 супена лъжица растително масло, добавете по 1 супена лъжица соев сос и подправки за задушаване на зеленчуци. Сварете 50г ориз, смесете го със зеленчуците, подправете ястието с пресен кориандър.
Междинна закуска: Плодове, но не много сладки.

4 ден
Закуска: Кроасан с шоколад.
Обед: "Салата Трикольор".
Изрежете месестата част от половинка авокадо. Нарежете я на ситно, а също и 40г сирене моцарела и 1 домат. Смесете, подправете с винен оцет или лимонов сок; 2 филийки хляб.
Вечеря: Зеленчукова пица.
Наредете в тава нарязаните червени чушки, лук, гъби и две половинки домат. Полейте зеленчуците с 1 супена лъжица зехтин, посипете с пресен босилек. Поставете във фурната за 20 минути. Намажете парче пълнозърнест хляб (50г) с 2 супени лъжици немазен сос за пици. Наредете отгоре зеленчуците. Може да консумирате със зеленчукова салата.
Междинна закуска: Една топка ванилов сладолед и чаша диетична кола.

5 ден
Закуска: Питка с кренвирш.
Сложете 1 изпечен кренвирш и нарязан на кубчета домат в затоплена питка. Подправете със супена лъжица кетчуп.
Обед: Печени небелени картофи.
Запечете 200г необелени картофи. Поднесете със зеленчукова салата и 50г сладка царевица, смесена с 1 супена лъжица нискокалорична майонеза и натурално обезмаслено кисело мляко.
Вечеря: Риба с картофи.
Задушете 150 г филе от риба. Разрежете картоф (200 г) на осем триъгълника, намажете със зехтин и запечете във фурна 20 минути. Може да се конбинира със зеленчуци.
Междинна закуска: 1 ябълка.

Ако искате да следвате програмата повече от пет дни, тогава за безопасно отслабване ви е необходимо да увеличите малко количеството на менюто си.

Здравословно отслабване с грейпфрутиВажно е да се отбележи, че както полезна, диетата с грейпфрут може да окаже вредно влияние и не се препоръчва при хора страдащи от сърдечносъдови заболявания, защото калцият, съдържащ се в грейпфрута, забавя процеса на усвояване на лекарствата, които се приемат от болния, като се натрупват в кръвта и могат да доведат до отравяне на организма и аритмия. Ако страдате от гастрит с повишена киселинност на стомашния сок, язва на стомаха и дванадесетопръстника, трябва да се въздържате от повишената консумация на грейпфрут, тъй като съдържащите се в цитрусовите плодове киселини повишават секрецията на стомашния сок.

Освен като средство за отслабване грейпфрутът е много полезен и за мозъка. Той стимулира мозъчните функции и дейността на нервните клетки. Глюкозидите в грейпфрута имат антисклеротични свойства, така че той е особено полезен за хората в третата възраст.
В смес с чист зехтин се прилага като средство за разтваряне на камъните в бъбреците. Препоръчва се още и при: артрити, трескави състояния, отоци на долните крайници, възпалителни процеси на пикочно-половата система.